Familjeanknytning – från glädje till kaos

To 7/3 S. familj - mamma, pappa och syskon, 15, 13, 9, 2 år och en baby på 4 månader – anländer till Arlanda från Libanon/Syrien på fm. S. hade biljett till nattåget från Malmö och skulle vara på Arlanda vid 7.30. På grund av signalfel var det inställt, men med taxi Malmö-Lund och sen tåg tog han sig upp till Arlanda och kunde möta sin familj.

Via telefon/tolkkontakt var pappan tidigare informerad om det svåra läget att hitta boende om de valde att komma till Simrishamn.

Familjen tog sig därför med tåg till Västerås och sökte genast upp Socialtjänsten för att få hjälp. I Västerås finns släktingar, därav val av ort. Hela dagen går. Västerås ifrågasätter valet av vistelseort, menar att Simrishamn har ansvaret eftersom S. vistas där på ett HVB-hem. Telefonkontakter tas mellan soc. Västerås och soc. Simrishamn. Man kommer inte överens. Framåt kvällen får de ett hotellrum.

Fre 8/3 Familjen väntar på besked på soc. hela dagen. Kontakt tas mellan kommunerna, men man kommer inte överens. Tidig kväll får familjen ett ultimatum – tågbiljetter till Simrishamn ikväll annars ingen hjälp med resan sen. Det var stormvarning över Skåne, alla lokala tåg inställda fredag-söndag. Familjen åker från Västerås vid 19-tiden, i sittvagn. Jag har telefonkontakt hela tiden med S., jag berättar att inga tåg går mellan Malmö och Simrishamn. De anländer vid midnatt till Lund och kliver av där istället för i Malmö.

Lö 9/3 Mitt i natten ett par timmar i Lund, sedan nattbussen till Simrishamn.   Anländer kl 3.00 till stationen i Simrishamn och går i regn och storm till pojkens HVB-boende. De bär allt bagage och två små barn, i ca 1,5 kilometer. Sedan sover alla åtta på golvet i pojkens rum i några timmar.

Personalen hör barnskrik tidigt på morgonen och uppmärksammar situationen. Socialjouren tillkallas. Familjen skjutsas till vandrarhem i Ystad för att sova där under helgen.

Sö 10/3 Kvar på vandrarhemmet. Jag besöker dem för att träffa föräldrarna för att försäkra mig om att de månar om S. De är lugna och kärleksfulla och vi har ett fint möte.

Må 11/3 Familjen får packa ihop och skjutsas till soc. i Simrishamn. Nu är S. mycket förkyld och även flera i familjen. Väntar på besked hela dagen på soc.  Sen eftermiddag överlämnas tågbiljett till S. för hela familjen för buss/tågresa tillbaka till Västerås.          I handen får pojken ett äldre Tingsrättsbeslut över ett ärende om vistelseadress, var man är första natten, med uppmaning att lämna det till soc. Västerås.

Jag som tillförordnad vårdnadshavare informeras inte. Familjen reser hela natten, med sittplatsbiljetter. S. har feber.

Tis 12/3 Familjen anländer tidigt till Västerås. Är på soc. kl 10 när man öppnar. Väntar på beslut hela dagen, på en överenskommelse mellan Västerås och Simrishamn. Inget besked, återigen en hotellövernattning. S. förtvivlad och har nu mycket hög feber.

Ons 13/3 Västerås meddelar familjen att de ska skickas tillbaka till Simrishamn. S. ringer, vet inte vad som ska hända nu. Han vill ha telefonnummer till handläggare på försörjningsstöd i Simrishamn. Jag får kontakt med hans socialsekreterare som ska försöka kontakta Västerås.                                                                                                                      
Väntan hela dagen, inget besked. Cheferna på soc. i Västerås och i Simrishamn får ingen ”kontakt med varandra”. En ny hotellövernattning i Västerås.

To 14/3 Familjen är på so. i Västerås när de öppnar. Nu kommer beslut, de ska få tågbiljetter tillbaka till Simrishamn. Med nattåget som anländer tidig morgon till Lund, därifrån buss. Jag får nu kontakt med ansvarig på försörjningsstöd och informeras om att familjen ska få bo på ett avlägset beläget vandrarhem på landsbygden. Jag ifrågasätter detta eftersom inga bussförbindelser finns till Simrishamn (8 km) och ingen möjlighet att handla eller besöka myndigheter de måste vara i kontakt med.

Får till svar att alla andra alternativ kostar mera. Jag hade hoppats på och varit i kontakt med ett boende i Tomelilla.

Fre 15/3 Familjen anländer vid åtta-tiden på morgonen till Simrishamn. Jag får information om att det föreslagna boendet absolut inte är ett lämpligt boende för en barnfamilj. Rummen är oisolerade och det finns misstänkt mögel. Dessutom är det helt omöjligt att ta sig någonstans, finns ingen hjälp att få från vandrarhemmet.

Får informatio om att i byn Borrby finns ett vandrarhem som ligger mitt i byn, med mataffär, matställen, Hälsocentra,skolal och goda bussförbindelser till Simrishamn och Ystad. Kostnaden är mindre än hälften av det förra. Det finns plats i Borrby för familjen.

Gäller nu att soc./försörjningsstöd godkänner detta och inte skriver kontrakt med det förra. Familjen väntar hela dagen på soc. för ett möte på eftermiddagen. Jag försöker desperat att nå fram till ansvarig för placeringen och örsöker få fram ett meddelande. Det finns ingen som helst möjlighet att nå ansvariga socialsekreterare. Sent på eftermiddagen, 5 minuter innan mötet med familjen, lyckas jag få en socialsekreterare att springa till mötet med ett skrivet meddelande. Jag hade också instruerat pojken att föra fram alternativet. Vilket egentligen inte är hans uppgift.

Eftersom det är ett mycket billigare alternativ så godkänner soc. vandrarhemmet i Borrby. Dock måste familjen sova en natt på det första vandrarhemmet och soc. skjutsar ut dem dit. De får nu pengar till mat och hygienartiklar. En person som besöker dem på vandrarhemmet förfäras över standarden, över det som soc. godkänner och tycker är acceptabelt för en familj med små barn.

Lö 16/3 Familjen har tillbringat natten på ett iskallt vandrarhem, där dusch och toalett också används av husvagnar som finns utanför vandrarhemmet. Människor som har sin ställplats där och som tillåts använda dusch och toalett.

Familjen skjutsas av privatpersoner till Borrby på eftermiddagen. På vandrarhemmet får familjen två rum och de får dela kök och toaletter med andra som bor där. Många kommer från Syrien. I denna lilla by på Österlen finns också en kiosk som säljer lagad syrisk mat.

S. sover på sitt rum på HVB-hemmet i Simrishamn, vilket är förutsättningen för att han ska kunna sköta skolan på gymnasiet. Han går första året på Naturprogrammet. Hur länge han får behålla sitt rum där är oklart.

 

Tilläggas bör att ingen mat har erbjudits under alla dagarna av väntan. S. har gått ifrån och köpt frukt och något att dricka till familjen. Pojkens fickpengar har använts.

Tankar:

 

  • Hur kan det vara möjligt att lagstiftningen är så otydlig kring vilken kommun som har ansvaret? Hur kan man tolka så olika mellan samma förvaltning i olika kommuner?
  • Valet stod mellan Simrishamn och Västerås. I Västerås finns ett nätverk, tre morbröder till S., kanske skulle de i Västerås ha större möjlighet till ett bra mottagande. Beslutet var föräldrarnas, efter information av soc. i Simrishamn bestämde de sig för Västerås.
  • Jag som tillförordnad vårdnadshavare har inte blivit informerad eller tillfrågad någon gång under hela turbulenta veckan. S. och jag har hela tiden haft tät telefonkontakt, annars har jag inte vetat vad som händer och var han befunnit sig. Jag fått trösta och ingjuta mod hos S.
  • Under fredagen, när jag genom S. fick veta att de skulle tvingas tillbaka till Simrishamn, ringde jag ett 10-tal samtal till ansvariga på soc. och upplyste dem om att familjen skulle komma under natten. Var skulle de sova? Fick till svar att de fick kontakta Sociala jouren eller polisen när de kom – kl 3 på natten.
  • Från ”full omsorg” med genomförandeplaner, BBIC mm till utsatthet och kaos.       Och detta utan att informera/involvera tillförordnad vårdnadshavare.                                                   Pojken ”skrivs ut” i samma ögonblick föräldrarna kommer, inte när Tingsrätten beslutat om att vårdnaden ska gå till föräldrarna. Förekommer att socialsekreterare är okunniga om den processen.
  • En omöjlighet för ungdomen – att klara skolan och att vara den som ansvarar för allt som rör familjen. Finns ingen beredskap i Simrishamn kommun att hjälpa anhöriga, ingen som kan lotsa familjen till myndigheter/instanser och upplysa om vad som ligger på föräldrarna att göra och klara.

Lena Mårtensson, God man och särskilt tillförordnad vårdnadshavare, STV 

https://www.rgmv.se/aktuellt-artiklar/443-sammanfattning-om-aterfoerening.html

J Samuelsson

0704 820410

Talespersoner:

Johnny Samuelsson E-post: aej(at)telia.com  Mobil 0704 820410

P-O Nygren E-post: perolof47nygren(at)gmail.com Mobil 070 2372910     

RGMV E-post: inforgmv(at)telia.com 

Föreningens org.nr.8024665518 


Styrelse, länsombud och möten 2019-2020
Styrelsemötena är öppna vilket innebär att medlemmar i föreningen efter föranmälan till någon i styrelsen (se uppgifter under stadgar och styrelse) kan delta i mötena för att till exempel lämna förslag. 

Kommande möten
Årsmöte 2020, mars-april

Stryelsemöten 2020
(information kommer)

 

Styrelse

Johnny Samuelsson,ordf. Tidigare. god man/sfv, högskoleadjunkt och företagare
Skåne

Tfn 070 4820410
E-post aej(at)telia.com


P-O Nygren, vice ordf. God man/sfv., f.d. yrkesofficer. 
Karlsborg-Hjo
Tfn 070 2372910
E-post perolof47nygren(at)gmail.com

 

Eva Wennberg. Tidigare god man/sfv. Verksamhetschef, terapeut.
Uppland
Tfn 0174 40320, 073 8554499

E-post eva(at)bjorksta.se

 

Viveca Kittredge, god man, socionom, länsombud, förtroendevald revisor.
Södermanland
Tfn 072 3023578
E-post vivkit007(at)gmail.com

 

Ann-Helene Danielsson, god man/sfv, länsombud.
VästraGötaland

E-post annhelendanielsson(at)gmail.com
Tfn.0703166241

 

 

Börje Fors.Tidigare god man/sfv. Länsombud. Ingenjör och biståndsarbetare.
Kalmar län
E-post borje.forss(at)tembo.se
Tfn. 070 7737085

 


Karin Senter, ersättare, Doktorand Uppsala universitet. Stockholm
Stockholm
E-post karin.senter(at)stockholm.se
Tfn 0730 238493

 

Christina Hahre, ersättare, god man/sfv.
Västmanland
E-postcristinahahre(at)hotmail.com
Tfn. 0707890338

 

Barbara Thulin, ersättare, god man sfv/. Universitetslektor
Partille
E-post
 barbara.thulin(at)yahoo.se 
Tfn. 0709- 688 793


Adjungerad ledamot

Linn Öst Nori, advokat, innehavare av
Öst Nori Advokatbyrå AB

08 505 86542, 070 727 75 39
E-post info(at)ostnoriadvokatbyra.com
Rådgivning helgfria dagar. Obs oavsett bostadsort går det bra att kontakta alla länsombud.

Länsombud

Blekinge län
Vakant


Jönköpings län
Anna-Lena Ståhle

E-post 
annalena.st(at)telia.com
Tfn.070-581 88 35

Annika Sehlstedt
E-post 
annika.sehlstedt(at)gmail.com
Tfn.0708 359673 


Kalmar län
Börje Fors
E-post borje.forss(at)tembo.se
Tfn. 070 7737085Stockholms län
Carina Bindzau
E-post carina(at)bindzau.net
Tfn.0707603517 

Länsombud

Uppsala län
Åke Engman
E-post 
ake.engman-(at)elia.com
Tfn. 0706824506


Västerbottens län
Ann-Sofie Gothnell 
E-post 
annsofie.gothnell(at)gmail.com
Tfn. 0705331995


Södermanlands län
Viveka Kitredge
E-post 
vivkit007(at)gmail.com
Tfn 0723023578


Östergötlands län
Reidun  Claesson
E-post reidun.claesso(at)gmail.com
Tfn.0705892155

 

 

 

 

Länsombud

Hallands län
Eva Dahlstrand,
E-post 
eva.dahlstrand(at)hotmail.com
Tfn. 0739-85 56 01


Västmanlands län
Christina Hahre
E-post 
cristinahahre(at)hotmail.com
Tfn. 0707890338


Värmlands län
Vakant


Västernorrlands län
Ilva Edvinsson
Epost 
iedvinsson(at)gmail.com
Tfn. 0723109009


 

Länsombud

Skåne län
Lena Mårtensson
E-post
martenssonlena(at)gmail.com
Tfn. 0705 299799


Skåne län
Göran Dreveborn
E-post g
goran.dreveborn(at)outlook.com

Tfn.076 8237723


Västra Götalands län
Ann-Helene Danielsson
E-post 
annhelendanielsson(at)gmail.com
Tfn.0703166241


Västra Götalands län
Bitten Henricson
E-post bitten.henricso(at)gmail.com
Tfn.0739855814
Back to Top