Min Framtid projektet är finansierat av Europeiska Socialfonden och drivs i 3 olika orter som är Eskilstuna, Västerås och Norrköping till och med 2021 juni. Målet med projektet är att hitta utrikesfödda ungdomar mellan 15-24 år som inte har gymnasiebetyg och hjälpa dem att hitta sina vägar till olika studier/utbildningar eller förbereda dem till arbete.Projektet består av två delar "Min Väg" som är individuell vägledning och "Mitt Samhälle" som består av olika grupprocesser. I båda delarna arbetar vi utifrån ungdomarnas perspektiv och behov för att motivera till fortsatta studier, sysselsättning eller annan aktivitet. (se art.)

 

Exempel på saker vi gör på Min väg som är individuell vägledning är att vi har kartläggningssamtal, planering av framtidsmål, motiverande samtal, vuxen stöd, stöd vid kontakt med myndigheter, hjälpa med CV och Personligt brev, hitta till föreningar ( kulturella eller idrott) och etc.

 

Exempel på aktiviteter som vi genomför under grupprocesserna är: bjuda in inspiratörer från olika myndigheter, företag eller organisationer som kan föreläsa om arbetsmarknad, svenska samhället, jämställdhet, antirasism, affärsplansutveckling för de som är intresserade av att starta eget företag, arbetsliv, utbildningsvägar/studier , hälsa och mentalitet samt om olika befintliga projekt som handlar om idrott och ledarskap. Samtidigt, utöver dessa föreläsningar har vi haft studiebesök till olika företag, intervjuträningar, riktiga intervjuer med arbetsgivare från bemanningsföretag som Best Bemanning och Arena Personal. Genom att informera dem om arbetsmarknaden, köra intervjuträningar och rollspel samt stöd vid CV och PB har vi förberett dem att hitta arbete lättare och vara väl förbereda. De har lärt sig att söka arbete via AF hemsidan på egen hand och vi har varit referenser åt dem som har varit duktiga och genomfört alla processer vid kontakt med arbetsgivare. Samt vi har kontaktat vissa arbetsgivare för att rekommendera några av ungdomarna som en potentiell medarbetare för dem.

Jag har även skapat en god kontakt med Stadsmissionens Second hand butik i Retuna och de har erbjudit praktikplatser för våra deltagare. Så några har gått och praktiserat hos dem för att förbättra sina språkkunskaper och skapa arbetslivserfarenhet. Några som är intresserade av praktik inom andra yrkesbranscher så hjälper vi dem att söka praktik på olika arbetsplatser åt dem.

Vi har skapa en god relation med Södermanlands Idrottsförbund och Integrationsansvarige Micael Psom driver projektet Streetgames som handlar om ledarskap inom idrott. Några av våra deltagare har börjat där som fritidsledare och jobbar extra på olika fritidsgårdar tillsammans med andra ledare åt SISU. 

Vi har också hjälpt många att komma i kontakt med olika föreningar som idrottsföreningar och kulturella, som Musikskolan. Via Korpen har vi haft många idrottsaktiviteter med våra deltagare.

 

Så det var lite om vad jag jobbar med och vad jag har gjort. Det vore jättekul om du kan dela med dig om vårt projekt till andra som kanske kommer i kontakt med denna målgrupp som kanske behöver hjälp och stöd. Tveka inte att kontakta oss. Vi finns på sociala media också så följ oss gärna för mera info och uppdateringar: Instagram med namnet: @minframtideskilstuna

Och på Facebook(ganska nytt): https://www.facebook.com/minframtid.eskilstuna.1

 

Hoppas det blir intressant att läsa om mitt arbete och vad vi har gjort hittills ( som jag kunde komma på nu).

 

Ha en trevlig helg.

 

Mvh

Aysel Yusubova

Back to Top